Laatste nieuws

Woensdag 16 oktober 2019

Vanmorgen was het vroeg op. De wekker liep om 6 uur af. Vandaag leggen we een afstand af van 190 km met de bus. Daarom deze vroege start. Het eerste wat we vandaag gaan doen is de botanische tuin van Bogor. Tijdens dit bezoek waren er vele schoolkinderen maar ook volwassenen die maar al te graag op de foto wilden tezamen met de mensen van onze groep.

De Kebun Raya Bogor (Raya = groot: de grote/majestueuze tuin van Bogor), tot 1949 's Lands Plantentuin te Buitenzorg, is een hortus botanicus in de Indonesische stad Bogor, voorheen Buitenzorg.

Historie

Kebun Raya Bogor (1e helft 20e eeuw)

Buitenzorg was de residentie van de gouverneurs-generaal van Nederlands-Indië. In 1817 werd daar door dr. Caspar Georg Carl Reinwardt een botanische tuin, tevens proefstation, gesticht, 's Lands Plantentuin te Buitenzorg. In vijf jaar tijd wist hij er 900 verschillende planten bijeen te brengen. De paleistuin van de gouverneur-generaal grensde aan 's Lands Plantentuin, zodat het leek of beide gronden in elkaar overliepen.

Na de soevereiniteitsoverdracht werd het paleis in wat nu Bogor heette, de residentie van de Indonesische president Soekarno en de Plantentuin werd omgedoopt tot "Kebun Raya Bogor".

De Kebun Raya Bogor is de oudste en nog steeds meest vooraanstaande botanische tuin van Indonesië, met een oppervlakte van 87 hectare. Gelegen midden in het centrum van Bogor, is de plantentuin een belangrijke toeristische trekpleister van de stad en zelfs van geheel Java.

Nederlandse begraafplaats in de bamboetuin

De Kebun Raya Bogor is thans een van de vier Kebun Raya Indonesia die deel uitmaken van het Indonesisch Instituut van Wetenschappen. De overige drie tuinen zijn: Kebun Raya Cibodas, Kebun Raya Purwodadi en Kebun Raya Bali. De botanische tuin is aangesloten bij Botanic Gardens Conservation International, een non-profitorganisatie die botanische tuinen samen wil brengen in een wereldwijd samenwerkend netwerk om te komen tot het behoud van de biodiversiteit van planten.

 

 

Het verblijf in deze botanische tuin was 2 uur en onder leiding van een gids. Doordat we maar een klein gedeelte van de tuin bezochten waren deze 2 uur voor mij veel te kort. Voor mij had het wel een dag mogen duren.

Na de botanische tuin ging het via de Punckapas richting hoogland naar de theetuinen. De theetuin die wij bezocht hebben is niet te vergelijken met die van Sri Lanka. De omgeving en ligging en omtrek zijn in Sri Lanka vele malen groter en mooier.

Nederlands-Indië

Van 1798 tot 1811 was er een Bataafs-Frans bestuur in de voormalige bezittingen van de VOC. De Britten veroverden Oost-Indië in 1811 en bestuurden het tot 1816, toen het werd overgedragen aan het nieuw gevormde Verenigd Koninkrijk der Nederlanden en officieel de naam Nederlandsch-Indië kreeg.

Nederland voerde tussen 1830 en 1834 het Cultuurstelsel in. Dit hield in dat de bevolking één vijfde van haar land in opdracht van de Nederlandse overheid moest verbouwen met exportproducten, bijvoorbeeld koffie, suiker, tabak of thee. Dit stelsel heeft bijgedragen tot armoede en hongersnood in Indonesië. De koffie-, suiker- en tabaksplantages besloegen grote gebieden die niet konden worden gebruikt voor voedselproductie. Daardoor ontstonden er tekorten. Aan het eind van de 19e eeuw kwam de zogenoemde ethische politiek in zwang. De leuze van deze ontwikkelingspolitiek was: 'irrigatie, emigratie, educatie'. Veel Javanen werden naar de buitengewesten verplaatst om de overbevolking op het eiland tegen te gaan, de rijstvelden werden beter geïrrigeerd om de landbouw efficiënter te maken en de voedseltekorten tegen te gaan. Ook werden er 'dessabanken' opgericht waar boeren goedkoop konden lenen. Over het geheel genomen was de ethische politiek geen succes; slechts enkele tienduizenden Javanen konden elders een bestaan opbouwen en het geld dat de boeren leenden werd vooral gebruikt om te consumeren in plaats van te investeren. De bedoelde stimulering van economische groei en remming van de bevolkingsgroei bleven uit. Door het loslaten van het Cultuurstelsel en verbeteringen in de rijstverbouw waren er na 1905 geen structurele voedseltekorten meer.

We kwamen 's-avonds pas om half acht aan in het Ibis hotel. Al met al was het een volle dag met vooral leuke ontmoetingen in de botanische tuin.

2 Reacties op Woensdag 16 oktober 2019

  1. Heel herkenbaar dat ze daar met de groep op de foto wilden. Dat hadden wij ook op lombok. Wij waren daar voor een dansvoorstelling,alleen waren wij 4en de attractie ? Elk land is anders Stef. Wel mooi dat je het kan vergelijken. Mooie foto’s. Snap het wel van de botanische tuin . Groetjes ons.Veel plezier verder.

  2. Mooie foto’s Stef!!

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.